אין מוצרים בסל הקניות.

מעבר לתשלום

ארכיון הזוכים בפרס ע"ש דבורה ושרגא גנגר ז"ל

2018

הגב' נירה מרום, מנהלת בית ספר תל"י "יחד" גבעת אלה

חברי הועדה ציינו לשבח את המחויבות הגבוהה שלך לחינוך לתל”י ולעקרונותיו, את גילוי המנהיגות בהובלת צוות המורים לשילוב חינוך תל”י בעשייה הבית ספרית, את טיפוח ההווי ואוירה הבית ספרית המשקפים ערכי יהדות וציונות באיכות גבוהה, וכל זאת בסביבה חברתית  “מאתגרת” בכל הנוגע להכנסת לימודי היהדות.

גב' שרית אנג'ל-אור, מנהלת בית ספר תל"י נופי סלע מעלה אדומים

חברי הועדה ציינו לשבח את המחויבות הגבוהה שלך לחינוך לתל”י ולעקרונותיו, את גילוי המנהיגות בהובלת צוות המורים לשילוב חינוך תל”י בעשייה הבית ספרית, את טיפוח ההווי ואוירה הבית ספרית המשקפים ערכי יהדות וציונות באיכות גבוהה, את גישתך הקהילתית בשילוב הורים בעשייתך הבית ספרית ההופכים את בית ספרך לדוגמה ומופת לכל רשת תל”י.

בית ספר 'אופק' כרמיאל, בהנהלת הגב' אביבה הרשקוביץ

ההחלטה משקפת את רצון חבר השופטים להצדיע להישגים החינוכיים המרשימים אליהם הגיע בית ספר תל”י אופק בהנהלתך  כבית ספר תל”י למופת.

חברי הועדה ציינו לשבח את פעילות תל”י הענפה המוצאת את ביטויה בכל רובדי העשייה הבית ספרית, את הטמעת תכנית הלימודים בהלימה לעקרונות תל”י, את הנראות הגבוהה לערכי תל”י בבית הספר ואת יישומו המופתי של ערך הפלורליזם  בעשייה החינוכית הקהילתית. בית ספר תל”י אופק תחת הנהלתך  מאדיר את שמה של תל”י ברמה העירונית כולה.

2014

בית ספר מצטיין - תל"י גילה, ירושלים

על הפעילות הענפה בתחומי החינוך היהודי-ציוני המבוסס על עקרונות תל”י.
על עשייה ערכית הלכה למעשה בכל תחומי הפעילות בבית הספר ובקהילה.
על הצטיינות בעשייה אינטר-דיציפלינרית כולל שילוב נרחב באומנות.
על הובלה בארץ במספר בוגרי תכנית “מנהיגות חינוכית” של קרן תל”י.

מנהלת מצטיינת - הגב' יפה אוקנין, מנהלת בית הספר אורנים, יקנעם

על גילוי מחויבות גבוהה לחינוך תל”י ולעקרונותיו.
על גילוי מנהיגות בהובלת צוות המורים לשילוב חינוך תל”י בעשייה הבית ספרית.
על טיפוח ההווי והאווירה הבית ספרית המשקפים ערכי יהדות וציונות באיכות גבוהה.
על גילוי יצירתיות במיזמים חינוכיים התורמים לתהליכי הלמידה והקשר בין התלמיד והחומר הנלמד בנושאי חינוך תל”י.

רכזת תל"י מצטיינת - הגב' תיקי מזון, רכזת בית הספר תל"י גילה, ירושלים

על הובלה ושילוב תכניות תל”י בתכניות בית הספר.
על כתיבה ועריכה של חומרי למידה פנימיים בנושאים יהודיים שונים.
על התלהבות ותחושת שליחות במילוי תפקידה כרכזת תל”י הפועלת על פי עקרונות תל”י.
על הובלת פעילות ערכית העוסקת ב”תיקון עולם” בקרב מגוון אוכלוסיות ומוסדות חברתיים בשכונה.

תעודת הוקרה על מפעל חיים מטעם קרן תל"י - הגב' מדלן לביאן - מנהלת פורשת, בית הספר תל"י גילה, ירושלים

אשת חינוך למעלה מארבעים שנה שהקדישה את כל חייה לעשייה חינוכית חברתית.
במעשיה ובאישיותה, המשלבים צניעות ומצוינות מקצועית, היא שמשה דוגמה, מופת ומקור השראה לכל אלה שבאו במגע חינוכי אתה.

מדלן הובילה מעל חצי יובל שנים את בית הספר תל”י גילה והפכה אותו לבית ספר תל”י מן המשובחים ביותר, בית ספר שזוכה לפרס מצוינות תל”י ע”ש דבורה ושרגא גנגר ז”ל לשנת תשע”ד.

הנהלת קרן תל”י ומחנכי תל”י מבקשים בזאת להביע תודה והערכה על תרומתך רבת השנים לחינוך תל”י בארץ.

תעודת הוקרה מטעם קרן תל"י - מר סימון אלפסי ראש עיריית יקנעם

על תרומתו האישית והייחודית להתפתחות ושגשוג חינוך תל”י בעירו,
העיר בה כל בתי הספר היסודיים – ממלכתיים הינם בתי ספר תל”י.

2012

הגב' מזל בן חמו, מנהלת גן נטפים, אילת 

בהמלצתם ציינו חברי ועדת השופטים:
“מזל מצליחה באישיותה המיוחדת, במנהיגותה ובאמונתה הרבה לסחוף את כל ילדי הגן להתחבר לחינוך תל”י ולעקרונותיו. חינוך תל”י בא בגן לידי ביטוי בטקסים הקבועים כמו תפילת הבוקר, הבדלה, טקס ראש חודש, ספירת העומר ובסביבה לימודית עשירה ואסתטית הכוללת ציטוטים רבים מהמקורות ושילוב תכנים יהודיים. מזל מרבה לשלב בשיח היומיומי פתגמים מהמקורות היהודיים, מתייחסת למושגים יהודיים וילדי הגן אכן מכירים, שולטים בתחומים אלה ומשתמשים בהם במערכת היחסים ביניהם. . גן תל”י נטפים מדגים גן תל”י במיטבו.”
גן נטפים תחת הובלתך מדגים גן תל”י במיטיבו ומאדיר את שמה של תל”י ברמה העירונית כולה .

הגב' חמדה חיומי, רכזת תל"י, בי"ס תל"י פסגת זאב, ירושלים 

בהמלצתם ציינו חברי ועדת השופטים:
חמדה בוגרת תוכנית מנהיגות חינוכית בתל”י, מקפידה להשתתף ולקחת חלק פעיל בכל השתלמויות תל”י שהתקיימו. חמדה מצליחה להניע תהליכי חשיבה, בירור ועשייה בתחום התרבות היהודית – ברוח תל”י – בבית ספרה. היא מובילה ומפתחת באופן מקצועי תוכניות לימודים מגוונות בתחומי היהדות כמו לימוד בחברותא, המבוססות על עקרונות תל”י. חמדה מקדמת ומובילה יוזמות בתחום תרבות בית הספר ברוח תל”י ופעילויות חווייתיות לסוגיהן השונים. היא משמשת ככתובת לצוות בית הספר בכול עניין הקשור לחינוך לתרבות יהודית. התרשמנו מתבונתה ומקצועיותה בהובלת תהליכים משמעותיים, בפיתוח והטמעת תוכנית תל”י בבית ספרה ובקהילה ככל האמור לעיל.

הגב' אורית אסייג, מנהלת גן תמר, אילת 

בהמלצתם ציינו חברי ועדת השופטים:
“אורית מצליחה בדרכה המיוחדת לשלב שירה וספרות עברית בתכני תל”י הנלמדים בגן ובמהלכם משולבים שירים וריקודי עם. אורית מאפשרת לילדים מחשבה ומלמדת באמצעות שיח פתוח מושגים יהודיים. הגן הוכרז כגן ירוק כאשר ערך השמירה על איכות הסביבה משולב במקורות יהודיים, כמו פעילויות רבות אחרות בהם משולבים תכני תל”י בכל אחד ממרכיבי העשייה בגן. אורית פועלת לקירוב תל”י גם בקרב גננות נוספות באילת. היא יזמה וארגנה סדר יום העצמאות לכל גננות תל”י בעיר, דבר שהעלה את מקומו של חינוך תל”י בקרב הגננות בעיר”. גן תמר תחת הובלתך מאדיר את שמה של תל”י ברמה העירונית כולה ואנו מודים לך על כך.

הגב' אירית רף, מנהלת בית ספר תל"י מתימטי בפסגת זאב צפון, ירושלים

בהמלצתם ציינו חברי ועדת השופטים:
חברי הועדה ציינו לשבח את המחויבות הגבוהה שלך לחינוך לתל”י ולעקרונותיו, את גילוי המנהיגות בהובלת צוות המורים לשילוב חינוך תל”י בעשייה הבית ספרית, את טיפוח ההווי ואוירה הבית ספרית המשקפים ערכי יהדות וציונות באיכות גבוהה, ואת גילוי היצירתיות הרבה במיזמים חינוכיים התורמים לתהליכי הלמידה והקשר בין התלמיד והחומר הנלמד בנושאי חינוך תל”י. כמו כן הינך מיטיבה לשלב אוכלוסיית הורים מגוונת בהליכי הטמעת חינוך תל”י בבית ספרך ויצרת רצף חינוכי למשפחה תוך כדי סובלנות ופלורליזם. הצלחת לבסס את יצירת הצלחת הקולקטיב הישראלי של האוכלוסיות השונות דרך הליבה היהודית. בית ספר תל”י מתימטי תחת הנהלתך העלה את שמה של תל”י ברמה העירונית כולה ואין בלבנו ספק שחותמך מוטבע בו לשנים ארוכות. הנהלת קרן תל”י ועמיתיך המנהלים שמחים וגאים לצרף אותך למועדון היוקרתי של מנהלי בתי ספר תל”י מצטיינים.

הגב' שרית אנג'ל אור, מנהלת בית ספר תל"י נופי הסלע, מעלה אדומים 

בהמלצתם ציינו חברי ועדת השופטים:
בבית הספר ניכרת פעילות ענפה בתחומי החינוך היהודי ציוני על בסיס עקרונות תל”י. מתקיימת עשייה ערכית רחבה הלכה למעשה בכל תחומי פעילותו של בית הספר. את וצוות המורות מחוייבות מאד לחינוך תל”י ועושות ופועלות באופן שוטף להעמקתו והרחבתו. בבית הספר ניתן דגש רב לסביבת הלימודים המוזיאלית העשירה והמגוונת המשקפת את חינוך תל”י. ועדת הפרס רואה פעילות ברוכה זאת כתוצאה לפעילותכם הבלתי נלאית ליישום עקרונות קרן תל”י ורוחה. הנהלת קרן תל”י ועמיתיך המנהלים שמחים וגאים לצרף את בית הספר נופי הסלע למועדון היוקרתי של בתי ספר תל”י המצטיינים.

הגב' אורית בר אור, מנהלת בית ספר תל"י הוד השרון

בהמלצתם ציינו חברי ועדת השופטים:
בהמלצתם אלינו, ציינו חברי ועדת הפרס כי: ” תכנית בנות מצווה נוצרה מתוך צורך אמיתי של קהילת בית הספר לתכנית לימודים בנושא בנות מצווה, שתחנך לשוויון בין בנים ובנות. צורך זה הורגש על ידי הצוות, והתכנית שנבנתה נותנת מענה לאותו צורך. התרשמנו מהעבודה המעמיקה שנעשית בנושא, ובכך שהתכנית נלמדת באופן עקבי בבית הספר והפכה למסורת בית ספרית, ויחד עם זאת שיש בה חידושים כל שנה. מאוד נהנינו להיפגש עם התלמידות שהציגו בטבעיות את העבודות שהן וחבריהם לכיתה הכינו בנושא. היה מעניין מאוד לשמוע על חוויותיהן מהלימוד, ניכר שהן נהנו מהתכנית והפיקו ממנה ידע רב, ולא פחות מזה, ערכים חשובים.”

2010

גננות תל"י מצטיינות - הגב' שרה מרדכי

הגננת הגב’ שרה מרדכי זכתה בפרס גנגר לשנת תש”ע על הטמעת העקרונות לחינוך תל”י בגיל הרך, בגן המרמן בשכונת קטמון בירושלים שרה יצרה אורח חיים ואוירה יהודית באמצעות עיצוב הסביבה החינוכית, בתכנים, בטקסים ובפעילויות מיוחדות בגן.
המחישה בגן מערכת ערכים יהודית בעזרת עשייה חוויתית המבטאת גמילות חסדים, צדקה, כבוד לזולת. כל זאת תוך גישה פלורליסטית ושויון בין המינים. ישר כוח!

מצוינות יוזמת הורים - עירוני ג', ירושלים

ועדת השופטים של הפרס שהתכנסה בשבוע שעבר לדון בהמלצות ועדת הפרס החליטה להעניק לועד ההורים של בית הספר עירוני ג’ את פרס גנגר למצוינות יוזמת הורים לשנת תש”ע.

בהמלצתם אלינו, ציינו חברי ועדת הפרס כי “התכנית שהוגשה הנה תכנית רב-שנתית העונה על צורך משמעותי של יצירת תכנית לימודים כלל בית ספרית בלימודי היהדות. ההורים היו שותפים משלב הייזום ועד שלב הביצוע. היוזמה משתפת את כלל הורי בית הספר כקהל יעד ללימוד וחוויה יהודית משמעותית. כמו כן, היוזמה מבטאת ומקדמת את תפיסתה של קרן תל”י, על פיה היהדות הינה דרך חיים הנוגעת לכל תחומי החיים והלמידה ולא מוגבלת למקצוע ספציפי”. הנהלת קרן תל”י שמחה לפתוח את מועדון הורי תל”י המצטיינים עם הורי תל”י בית חינוך.

רכזת תלי מצטיינת - הגב' רויטל זורח

את עבודתי בבית ספר תל”י צפרירים התחלתי לפני כ- 16 שנים, בשנה בה הצטרף בית הספר לרשת תל”י ולפני כשלוש שנים קיבלתי על עצמי את ריכוז תל”י.
רכזת תל”י מהווה את אחד הגורמים המרכזיים בבית הספר ומכהנת גם כחברת הנהלה, כאשר תגבור לימודי יהדות מהווה “מטריה” של הפעילויות, נושאי הלימוד וההדגשים בבית הספר, אשר על כן תפקיד הרכזת משמעותי ומגוון.
העקרונות המנחים לחינוך תל”י מהווים בבית ספרינו מצפן בכתיבת תכניות הלימודים בכל המקצועות הנלמדים, בין השאר הרכזת עוסקת בהצבת מטרות חינוכיות ולימודיות לפני תחילת השנה בשיתוף עם המנהלת וצוות ההנהלה; בכתיבת תכנית הלימודים בתל”י- בהתאם לדרישות הפיקוח במשרד החינוך; במעורבות בעשייה הבית ספרית, המתבטאת בתכנון, הובלה וארגון של פרוייקטים בית ספריים כמו: פיסול סביבתי ברוח חזון אחרית הימים, פסיפס שבעת המינים ויצירת קיר קרמיקה בנושא ירושלים. בשלושת המיזמים הללו היו שותפים כל ילדי בית הספר וכן הורים, שסייעו במהלך הכנת היצירות; הרכזת מהווה כתובת נגישה למורות והן מתייעצות עימה בכל הקשור לשילוב נושאים יהודיים במקצועות השונים.

הלימוד החווייתי מודגש מאוד בבית הספר: כל תלמידי בית הספר מבקרים לפחות אחת לשנה בבית הכנסת השכונתי; אנו מקימים סוכה בחצר בבית הספר בשיתוף התלמידים וההורים; התלמידים משתתפים בסדנאות חווייתיות בחגים השונים; מתקיימים חידונים, כמו חידון הצמחים בט”ו בשבט, חידון לקראת יום העצמאות ועוד. כן מתקיימות בכל הכיתות פעילויות לימודיות חווייתיות בשיתוף ההורים- כל הפעילויות הללו הינן באחרויותה של רכזת תל”י בשיתוף הצוות החינוכי.

אני מאמינה בדרכה של תל”י, ברוח הפלורליסטית בהקניית התרבות והמורשת היהודית והציונית, כמו גם האזרחית, אני מאמינה שהשליחות שלנו היא להרחיב לתלמידים את ההיכרות עם מגוון רחב מהתרבות היהודית, ערכיה ותכניה; עם מבחר מאוצר הספרות היהודית, מה שאנו קוראים: ארון הספרים היהודי; לחשוף אותם לדעות שונות, להכיר להם אישים שקשורים בתרבות היהודית והכללית וכל זאת, כמובן, בהתאם לגילם וליכולותיהם של הלומדים. חשוב לי, שכאשר יתבגרו יהיו לאנשים ערכיים ויוסיפו ללמוד ולחקור, וכל אחד ואחד יוכל לבחור- מתוך הכרה מה טוב לו ומה מתאים לו- לגיבוש זהותו היהודית, ומנגד יהיה סובלני לדעות ולאמונות של הזולת.
אני שואפת ומאמינה שתלמידינו יהוו חוליה משמעותית בשרשרת הדורות של העם היהודי.
רויטל זורח
תל”י צפרירים- חדרה
כסלו תשע”א, נובמבר 2010
לחומר לימודי של הבית ספר הזוכה לחץ כאן

מנהלת מצטיינת - הגב' נורית אלדר

הגב’ נורית אלדר- מנהלת בית הספר תל”י בית החינוך, תיכון עירוני ג’ שש שנתי ירושלים ועדת השופטים החליטה להעניק את פרס גנגר למצוינות בניהול בתי ספר תל”י לשנת תש”ע

להלן נימוקי ועדת הפרס :
הגב’ נורית אלדר- יזמה את הצטרפותו של בית ספר בית החינוך, תיכון עירוני ג’ שש שנתי ירושלים. למערכת החינוך של תל”י במטרה להוות בית ספר המשך לחינוך תל”י ביסודי.וליצור רצף חינוכי מהיסודי עד התיכון. תוך גילוי מנהיגות חינוכית וקהילתית הראויים לכל שבח. ישר כח!

חזון בית הספר נכתב ברוח חינוך תל”י ומיושם ברבדים שונים של העשיה החינוכית והקהלתית בבית הספר. מתוך אמונה בחשיבות פיתוח זהות יהודית בקרב תלמידיה הבוגרים הכניסה לימודי מחשבת ישראל בכל כיתות בית הספר להוציא יב’ כמקצוע חובה. כשלוש שעות שבועיות. בנוסף שלבה לימודי מחשבת ישראל כמגמה של 5 יחידות לימוד בחטיבה העליונה. נתנה תוספת שעת יהדות בכל בית הספר, כשעה של חינוך יהודי המועבר על ידי מחנכי הכיתות. וכן תגברה את לימודי התנ”ך. צוות בית הספר פיתח תכניות לימודים ייחודיות ביהדות לכלל הכיתות בשעורי החינוך ובהתאמה לייעוץ.

כדי להעמיק את הקשר בין העשיה החינוכית בבית הספר לחינוך במשפחה, הוקמה וועדה לחינוך יהודי הכוללת הורים ומורים. הוועדה מטפלת בנושא החגים. ומשלב בהווי בית הספר את מעגל החגים והמועדים. כמו כן , העמקת האירועים החברתיים הקשורים ליהדות,תיקון ליל שבועות, טקס ט”ו בשבט ועוד.

הגב’ נורית יצרה אקלים בית ספרי החושף את קהילת בית הספר לערכם ותכנים יהודיים בדרך של למידה וחוויה העמקת הקשר של התלמידים לארץ ולמורשת נעשתה באמצעות שדרוג טיולי בית הספר והתאמתם לתוכנית הלימודים בתנ”ך ומורשת. הגב’ נורית הקצאתה משאבים לחינוך יהודי ולעשייה קהילתית , התנדבות, קרן צדקה בבית ספרה.

הגב’ נורית דאגה להעצמאת הצוות החינוכי על ידי קיום בית מדרש למורים בכל שנה. כמנהלת כתבה דפי פרשת שבוע והפצתם למורים ולהורים לאורך השנה. נורית מגלה יוזמה ומעורבות בכל תחומי העשייה בבית הספר , משמשת מופת לפעילות חינוכית והתנדבותית בקהילה. מהווה דמות ראויה לחיקוי בקרב תלמידים , מורים , הורים ועמיתים בתל”י בבחינת “נאה דורש , נאה מקיים ” .

בית ספר תל"י מצטיין - תל"י "צפרירים", חדרה

בהמלצות הוועדה, החליטה ועדת השופטים את הדברים הבאים: ההחלטה משקפת את רצון חבר השופטים להצדיע להישגים החינוכיים המרשימים אליהם הגיע בית ספר תל”י “צפרירים” חדרה כבית ספר תל”י למופת, בזכות עבודת רבת שנים של סגל מחנכיו, קהילת ההורים הגב’ טובה כהן מנהלת ביה”ס. הנהלת קרן תל”י ועמיתיך המנהלים שמחים וגאים לצרף את בית הספר תל”י “צפרירים” חדרה למועדון היוקרתי של בתי ספר תל”י המצטיינים.

אני מאמין בית ספרי:
בית ספר תל”י “צפרירים” חותר למיצוי ומצוינות בכל תחומי העשייה החינוכית ובעיקר בכל הקשור בחינוך יהודי, ציוני וישראלי ברוח פלורליסטית.

אנו מאמינים כי ביכולתנו לעזור לתלמידינו לעצב את זהותם היהודית – ישראלית, וכי זוהי חובתנו להביא בפניהם ממבחר המורשת היהודית והתרבות הכללית, כדי שיצמחו לבוגרים בעלי יכולת בחירה והחלטה.

אנו מאמינים כי אדם המתחנך על ברכי ארון הספרים היהודי, מרגיש מחויבות לעם היהודי ושייכות אליו.

אנו מאמינים כי בחשיפתם של תלמידינו לריבוי זהויות וכיבוד השונות, אנו מצמיחים אנשים רחבי-לב היודעים לקבל כל אדם בסבר פנים יפות ולכבדו.

אנו מאמינים כי חינוך לערכים יהודיים, הומניסטיים ואוניברסאליים הוא הבסיס לאכפתיות ומעורבות חברתית.

אנו מאמינים כי כל אדם חייב לזכור ולהכיר את העבר של עמו, כדי שיוכל להאמין ולקוות לעתיד טוב יותר ושחייו יהיו משמעותיים ובעלי ערך.

אנו מאמינים כי חינוך אמיתי לא יכול להתרחש אך ורק בבית הספר. כדי ליצור חינוך משמעותי על בית הספר לפסוע יד ביד, עם משפחות התלמידים.

לאור אמונה זו אנו פועלים מזה שנים במעגלי עשייה שונים – תלמידים, מורים, הורים וקהילה.

עשייתנו החינוכית מורכבת ונארגת כיצירה אמנותית ייחודית. הייחודיות שלנו אינה בכמות העשייה בתחומי היהדות, ציונות ואזרחות ישראלית, אלא בהענקת משמעות לכל העשייה, תוך הידוק הקשר אל החזון הבית ספרי, הערכים המובילים של ביה”ס והגורם המארגן הבית ספרי. כל תכניות הלימודים נעטפות בהיבטים יהודיים – חווייתיים. שנת הלימודים מתוכננת מראש כך שכל תלמיד ותלמידה ייקחו חלק פעיל בטקסי חגים וימים ציוניים, כל הורה ישתתף לפחות בפעילות אחת שכבתית הקשורה לאחד החגים, כל כיתה חווה סדנת העשרה בנושאי יהדות וכל הכיתות מתנסות בלימוד בצוותא עם ההורים על נושאים מגוונים. ימי השיא שלנו מעוגנים בלוח השנה העברי ובערכי היהדות וקירות ביה”ס מציגים ממבחר ההגות היהודית, פסוקים מספר התנ”ך, פתגמים ומכתמים. החשיבה היא חשיבה מערכתית כוללת וספירלית. מטרתנו היא שכל תלמידינו יסיימו את ביה”ס היסודי כשבאמתחתם מבחר רחב-היקף מהתרבות היהודית, ציונית וישראלית, והבסיס להתבגרותם ארוג בתוכם בדמות ערכי המוסר, האהבה והחמלה היהודיים.

אנו מאד גאים על הזכייה בִּפרסי גנגר המעידים על עומק העשייה, היקפיה ותכניה. פרס הרכזת המצטיינת שניתן לרויטל זורח, מעיד על המחויבות שלה לעקרונות תל”י ולהובלתה את החינוך היהודי, ציוני וישראלי לכלל מארג איכותי ושלם. הפרס שניתן לביה”ס מעיד על המצוינות ברמה הארצית והעירונית. אנו מודים לקרן תל”י על האמון שנתנו בנו, על ההדרכה הנאמנה והמחכימה של הניה שפירא, ועל הצעידה יד ביד עם הצוות החינוכי ואיתי – מנהלת ביה”ס, עד שהגענו למעמד מרגש זה.

בכבוד רב, ובתודה מעומק הלב, טובה כהן מנהלת ביה”ס תל”י צפרירים – חדרה. חשוון תשע”א – נובמבר 2010.

פרויקט חינוכי מצטיין - בי"ס אהבה

תכנית הלימודים תל”י ב”אהבה” אשר נוצרה על ידי צוות בית ספר “אהבה” בשיתוף עם צוות קרן תל”י, הינה בעלת מימד כלל בית ספרי, והיא מביאה לידי ביטוי מושגים/ערכים/רעיונות מתחום התרבות היהודית לדורותיה, ברוח תל”י ובשילוב ל”ב 21 – רוח החינוך המיוחד בתלב”ס ביה”ס “אהבה”.

תכנית הלימודים תל”י ב”אהבה” מבטאת את עיקר מחויבותו של בית-הספר כלפי בוגריו וכלפי החברה שבה הוא פועל, מציגה את עיקר ההישגים שבוגרי בית-הספר אמורים להגיע אליהם (בתחום הקוגניטיבי, הריגושי והחברתי) ואת התהליכים שבאמצעותם ראוי להגיע לאותם הישגים. בכך משמשת תוכנית זו כלי שיסייע לצוות החינוכי בתכנון עבודתם ובעיצוב סביבה לימודית-חינוכית הולמת.

אוכלוסיית בית הספר לחינוך מיוחד “אהבה”
בביה”ס לחינוך מיוחד “אהבה” לומדים כ-120 ילדים ונוער בגילאי 6 עד 15. התלמידים מופנים לבית הספר על ידי ועדות השמה של משרד החינוך עקב בעיות התנהגות וקשיים רגשיים. לרבים מהם קשיי למידה וקשיי קשב וריכוז.
בית הספר “אהבה” נמצא בכפר ילדים ונוער אהבה בק. ביאליק. תלמידי בית הספר חוסים בפנימייה. הם מופנים לפנימייה על ידי ועדות החלטה של שירותי הרווחה בגין סיבות סוציו- אקונומיות ועורף משפחתי חלש ומוגדרים כילדים ונוער בסיכון גבוה.
בביה”ס 15 כיתות מ- א’ עד ט’. צוות בית הספר נרחב וכולל מורות מחנכות ומורים מקצועיים, סייעות, צוות טיפולי מגוון: פסיכולוגית, פסיכיאטר, יועצות, תרפיסטיות מכל קשת התרפיות, ריפוי בעיסוק וקלינאית תקשורת.
מסיימי כיתה ט’ שממשיכים לגור בפנימייה מתקבלים ללימודים בתיכון עיוני או מקצועי באזור, לפי היכולת, הרצון והכישורים.
התכנית תל”י ב”אהבה” צמחה כמענה לרצונו של צוות בית הספר לתגבר את לימודי היהדות בקרב ילדים ונוער בסיכון גבוה, מכיתות א’ עד ט’, עם הפרעות התנהגות וקשיים רגשיים, החוסים בפנימיית כפר ילדים ונוער אהבה.

מהות תוכנית תל”י ב”אהבה” וייחודה
תוכנית תל”י בביה”ס “אהבה” משלבת את עקרונות תל”י עם הרוח והלב של החינוך המיוחד: תוכנית ל”ב 21- לקראת בגרות.
במהות תוכנית תל”י ב”אהבה” שמשלבת ל”ב 21 יש מעבר מדגש על עקרון הנורמליזציה כמנחה את השירותים לבעלי צרכים מיוחדים לדגש על איכות חיים. המודל של איכות חיים מתבסס על משוואה שלפיה איכות חייו של כל אדם, כולל אנשים בעלי צרכים מיוחדים, היא תוצר של מידת ההתאמה בין צורכי היחיד ובין התנאים הסביבתיים שלו.

בתנאים המשפחתיים הסובבים את תלמידי “אהבה” חסרה בדרך כלל משפחה שתקנה ערכים יהודיים, אהבת העם והמדינה.
בהחלטה פה אחד של צוות בית הספר, לקח על עצמו בית הספר ללמד ולהטמיע ערכים יהודיים ומנהגים יהודיים ולמטרה זו נבנתה התוכנית הזו.
מידת ההתאמה מעוגנת במערכת האמונות, הדעות, הציפיות ותפיסת העולם של היחיד. איכות החיים נגזרת מתפיסתו הסובייקטיבית של האדם והיא כוללת עניינים כמו הרגשת השליטה והפיקוח שיש לו על חייו, היכולת לבחור בין אפשרויות שונות, קשרים חברתיים ויחסים בינאישיים משמעותיים, חיים יצירתיים ויצרניים, מימוש עצמי ושביעות רצון .
תוכנית תל”י ב”אהבה” היא חלק מהותי בתלב”ס בית הספר ר ע ו ” ת ב”אהבה” – רגש ערכים ותרבות יהודית בשילוב הרֵעוּת = החֲבֵרוּת (טיפוח כשירות חברתית ואינטליגנציה בין אישית)

ייחודה של התוכנית באה לידי ביטוי בהיבטים הבאים: 
– ראייה הומניסטית-הוליסטית של התהליך החינוכי בדגש על חשיבות הקונטקסט החברתי של ההוראה והלמידה. בתכנים יש התייחסות לבעיות ודילמות ערכיות-חברתיות בחיי התלמידים ובחברה הישראלית.
– התוכנית מציגה שינוי במודל ההוראה ברוח החינוך המיוחד:
-בעוד שהמודל המסורתי מדגיש הוראה מובנית ואת הפיתוח האישי כקשור בפרויקטים מיוחדים המבוססים על חוויות של חקירה, יצירתיות והוויה חברתית- במודל החדש משתנים ההדגשים.
– ההוראה הופכת בעיקר להוראה חוויתית, שבה פיתוח האישיות האוטונומית הוא בעל קדימות ראשונה, ואילו ההוראה המובנית מופעלת במקרים שבהם נחוץ לספק לתלמיד הוראה מתקנת או תוכנית טיפולית.
– השינויים במודל ההוראה המתחייבים מכך דרשו בחינה מחדש של מושגים מקובלים. במקום המונח “פוטנציאליים” נתייחס למשתנים כגון: כישורים ייחודיים, נטיות, יכולות.
– מושג נוסף הרווח בחינוך המיוחד הוא “הפנמה”. משתמשים במושג זה בעיקר בהקשר של “הפנמת ערכים” אך הוא ישים ומקובל גם להפנמה של ידע שיהפוך למרכיב באישיותו של הלומד וכן להפנמה של מיומנויות שיהפכו לאמצעי בידי היחיד בהתמודדויות ובאתגרים של חייו.
– תוכנית תל”י ב”אהבה” משולבת בתחומי דעת מגוונים: בספרות, במדעים, באומנות ובמסע הספרותי לספרי הילדים– יוזמה ייחודית לעידוד קריאה.

בנייה מודולארית של יחידות ההוראה בתוכנית: 
– התאמה של תהליכי הוראה-למידה-הערכה לגילאים שונים.
– התייחסות לעולמו של הלומד (יכולתו הקוגניטיבית, בשלותו החברתית, העניין שיש לבני הגיל בנושאים, וכד’).
– דגש על זיקה וקישור לתלב”ס ולתחומי דעת שונים.
– לדוגמא: זיקה ל – 5 צירי הפיתוח של בית הספר “אהבה”

2008

בית הספר תל"י הוד השרון

תיאור כללי של בית הספר
בי”ס תל”י נוסד בשנת 1981 ע”י קבוצת הורים אשר שמה לה למטרה להקים בי”ס הנותן מענה לצרכי קהילת משפחות בכל האזור בעלות גוון מסורתי פלורליסטי. ביה”ס ממוקם בחלקה המזרחי של הוד השרון בשכונת גיל עמל ומונה 462 תלמידים בגילאי 6-15, כתות א’ – ט’ קיימות בו 18 כיתות אם, כתת מדעים, ספרייה, כתת דוברי אנגלית,ח. מחשבים, ח. אומנות (שניהם בממ”ד). יחודיותו ניכרת בתפיסתו החינוכית כבי”ס המתגבר את לימודי היהדות הציונית והדמוקרטיה ומייחד לכך שעות במערכת השעות הכתתית. תוכנית תל”י חותרת להעמיק בקרב התלמידים חינוך יהודי, ציוני ודמוקרטי באוירה פתוחה וברוח הזמן תוך שיתוף פעולה בין הורים למחנכים.

חינוך זה שואף לעצב אישיות רחבת אופקים שעולמה מורכב הן מרבדי המורשת היהודית והן מרבדי התרבות הכללית ומעניק לתלמידים את הרצון ואת הכלים להתמודד עם השאלות הקיומיות של העם היהודי. אנו מאמינים כי תפקיד ביה”ס להבטיח את השתלבותו של התלמיד בחברה ובתרבות, להבטיח את מיצוי יכולתו והשגיו הלימודיים ולהבטיח את תחושת בטחונו האישי והחברתי דרך הטיפול בהיבט הרגשי והחברתי תוך קביעת מסגרות וחוקים ברורים בביה”ס מחד ומתן מענה דיפרנציאלי, הכלה ואמפטיה מאידך.

לשם השגת יעדינו אנו מעמידים את פיתוח מרכיבי ההוראה למידה במרכז עשייתנו, על מנת לפתח אסטרטגיות למידה וחשיבה והאינטרקציה שביניהם כדי שהלומד יהיה מיומן בכל האסטרטגיות הנדרשות בתחומי הדעת המגוונים ובכישוריו החברתיים.

הגב' אתי חמאמי והגב' סמדר בן אברהם

פרס גנגר לגננות תל”י מצטיינות תשס”ח.

ועדת השופטים של הפרס התכנסה לדון בהמלצות ועדת הפרס ולהכריז על זוכי פרס גננת תל”י המצטיינת לשנת תשס”ח. אחרי עיון ודיון בהמלצות הוועדה, החליטה ועדת השופטים פה אחד להעניק את פרס.
לגב’ אתי חמאמי
לגב’ סמדר בן אברהם

להלן נימוקי ועדת הפרס :
1. שתי הגננות מגלות מצוינות בחינוך תל”י, מזדהות באופן מלא עם העקרונות המנחים לחינוך תל”י ומיישמות אותו באופן מרשים בגן אותו הן מנהלות.
2. הגננות עובדות בשיתוף פעולה מתמיד לאורך כל השנה, מתכננות ביחד, מתייעצות זו בזו ועוזרות האחת לשניה עפ”י הצורך. סמדר ואתי הן גם הגננות הבולטות והמובילות בקרב חמשת גני קהילת נצח ישראל.באשקלון. הנהלת קרן תל”י, חברי ועדת הפרס וחבר השופטים שמחים וגאים לצרף אתכן למועדון היוקרתי של מצטייני חינוך תל”י ולפתוח אתכן מועדון חדש של גננות תל”י מצטיינות.

2006

מר יהודה וגנר, מנהל בי"ס נעורים, קרית ביאליק

להלן נימוקי ועדת הפרס :
ועדת השופטים להענקת “פרס גנגר” אימצה את המלצות ועדת הפרס והחליטה פה אחד להעניק למר יהודה וגנר את הפרס על מצוינות בניהול בתי ספר תל”י לשנת תשס”ו.
מדברי ההנהלה: “הנהלת קרן תל”י ועמיתיך המנהלים שמחים וגאים לצרף אותך למועדון היוקרתי של מנהלי תל”י המצטיינים.”

מר יהודה וגנר הניח לפני שש שנים את יסודות תל”י בבית הספר תל”י נעורים, המשמש דגם למוסדות חינוך נוספים בעיר.
המנהל מהווה דמות דומיננטית, משמש דוגמה אישית וחלקו רב בבניית התרבות הארגונית בבית הספר. הוא גם אחראי לאווירה המשפחתית והחמה השוררת בבית הספר (מוסד).
קבלה ותמיכה בולטות ביחסו של המנהל לכל באי בית הספר: מורים, תלמידים והורים.

מר וגנר וצוות בית הספר ראויים לשבח בשל:
דבקותם בהנחלת רוח תל”י לקהילה כולה;
הדגמתם את משמעות אהבת הזולת;
חשיבתם העצמאית וגישתם הפלורליסטית.

המלצות להמשך
1. ניסוח בכתב של תוכנית הלימודים הבית ספרית.
2. העצמת השוויון בין המינים.
3. העמקת נושא התפילה היהודית, גם בפועל וגם בעיון.

חברי ועדת הפרס:
גב’ אביבה אורן, גב’ בלהה ארצי, יו”ר, ד”ר ברנדה בקון, גב’ אסתר פילין, גב’ חנה רגב, מרכזת

2004

הגב' אביבה אורן, מנהלת בי"ס ממלכתי ג', מעלה אדומים

להלן נימוקי ועדת הפרס :
גב’ אביבה אורן הניחה לפני שלוש עשרה שנים את יסודות תל”י בבית ספרה המשמש דגם למסגרות תל”י נוספות בבתי ספר במעלה אדומים. אביבה אורן היא מנהיגה המשכילה להדביק בהליכותיה הצנועות את צוות המורים, ההורים והתלמידים, באהבת ארץ ישראל ובאמונה בצדקת דרכה של הציונות, ברוח מורשת ישראל סבא, בהתאם לעקרונות תל”י ומהווה להם מופת אישי ומקור לגאווה. אביבה מצליחה להטמיע את רוח תל”י בתרבות בית הספר ובעשייה החינוכית המגוונת.

המלצות להמשך:
1. הרחבת הידע ביהדות והפנמה מעמיקה של גישת תל”י ליהדות, בקרב צוות המורים.

2. בחינה מחודשת של חזון בית הספר וניסוחו כמשקף את ייחודיותו של בית ספר תל”י, ברמת ערכים יהודיים פלורליסטיים, תוכניות וסמלים.

וזאת לתעודה כי:
אביבה אורן מנהלת בית ספר ממלכתי ג’ במעלה אדומים
זכתה בפרס גנגר ע”ש דבורה ושרגא גנגר ז”ל על מצוינות בניהול על מנהיגות המטמיעה את עקרונות חינוך תל”י בבית הספר ובעיר מעלה אדומים על טיפוח ידיעת הארץ ואהבתה ברוח מורשת ישראל.

2003

הגב' מרים פרץ, מנהלת בי"ס תל"י גבעת זאב, ירושלים

מרים פרץ מנהלת בית הספר המקיים מסלול תל”י מזה שש שנים , נמצאה על ידי ועדת הפרס , ראויה לקבל את פרס גנגר על מצוינות בניהול בית ספר תל”י לשנת הלימודים תשס”ג .

להלן נימוקי ועדת הפרס:

מרים מנהיגה את בית הספר מתוך אמונה והזדהות עם ערכי תל”י בדרך המשלבת יכולת ניהול מרשימה לצד שליטה בתחומי הדעת .

מרים מהווה ציר מרכזי בהשראת רוח תל”י וביישום עקרונותיו בעשייה החינוכית על כל היבטיה בבית הספר כולו : היא סוחפת אתה בהתלהבות רבה את צוות בית הספר , התלמידים וקהילת ההורים .

מרים משכילה לנווט את דרכה בתבונה ובדרכי נעם תוך יצירת יחסי אמון הדדיים בקרב הגורמים השונים בקהילה .

מרים מאמינה בהעצמת המורים ותורמת להם מזמנה ומהידע הרב שלה ומהווה דוגמה ומופת להתפתחות הערכית – מקצועית שלהם .

מרים יצרה אקלים בית ספרי החושף את קהילת בית הספר לערכם ותכנים יהודיים בדרך של למידה וחוויה .

מרים מגלה יוזמה ומעורבות בכל תחומי העשייה בבית הספר , משמשת מופת לפעילות התנדבותית בקהילות השונות ומהווה דמות ראויה לחיקוי בקרב תלמידים , מורים , הורים ועמיתים בתל”י בבחינת “נאה דורש , נאה מקיים ” .

מרים מקרינה חום ואהבה , אופטימיות ואמונה באדם המהווים נר לרגליה בעבודתה החינוכית .

הצעה לניסוח בתעודה:

על מצוינות בניהול בית ספר תל”י על מנהיגות רבת השראה ומעורבות עמוקה בקהילה , הנובעים מאמונה באדם והזדהות עם ערכי תל”י .

החברים בועדת פרס גנגר:

גב’ זהבה שחר יו”ר ועדת הפרס, ד”ר יוסי לנג חבר ועדה, ערכה חנה רגב מרכזת ועדת הפרס תשס”ג.

2002

הגב' נאווה טל, מנהלת בי"ס תל"י רמת מוריה, ירושלים

ועדת השופטים החליטה להעניק את פרס גנגר למצוינות בניהול בתי ספר תל”י לשנת תשס”ב.

להלן נימוקי ועדת הפרס:

הגב’ נאוה טל יזמה את הצטרפותו של בית ספר רמת מוריה למערכת החינוך של תל”י. היא ידעה להתגבר על התנגדויות שעמדו בפניה בנעם וברגישות, תוך גילוי מנהיגות חינוכית וקהילתית הראויים לכל שבח.

בזמן קצר, הגב’ נאוה טל והביאה את בית ספרה, למעמד של בית ספר תל”י מן המושכים והאיכותיים בירושלים.

בשונה מבתי ספר תל”י מעולים אחרים בארץ ובירושלים, נאוה הגיעה להישיגיה החינוכיים המרשימים למרות תנאי השדה הקשים בהם היא פעלה: בית ספר שכונתי, אוכלוסייה הטרוגנית מבחינה סוציו- אקונומית ואידיאולוגית ומשאבים כספיים צנועים.

על ידי בחירתה של נאוה טל כזוכת פרס גנגר למצוינות בניהול תל”י לשנת תשס”ג, ועדת השופטים בקשה לעודד יזמות חינוכית הנשענת על ניצול יצירתי של משאבים מוגבלים.

בית ספר תל”י רמת מוריה עדיין נמצא בעיצומו של תהליך התבגרות כבית ספר תל”י”. יחד עם זאת, הרושם שנאוה כבר השאירה על בית ספרה, תרומתה המתמדת לפיתוחו כבית ספר תל”י, נכונותה להעניק מזמנה, מכישוריה ומניסיונה לכלל מערכת תל”י מהווים דוגמא ומופת לכל עמיתיה “.

2001

הגב' ברברה לוין, מנהלת בי"ס תל"י פרנקל, ירושלים

בלאחר ניתוח איכותני של בתי הספר אשר הציגו מועמדותם, ממליצים חברי הועדה, פה אחד, להעניק את פרס גנגר לשנה”ל תשס”א, לגב’ ברברה לוין מנהלת ביה”ס פרנקל בירושלים.

להלן נימוקי ועדת הפרס:

הגב’ ברברה לוין היא מנהיגה חינוכית מובילה, המבטאת אמונה עמוקה בדרך תל”י. מהווה דוגמא אישית הן בבית ספרה והן למנהלים עמיתים בבתי ספר תל”י. אשת חזון, אשר השכילה למסד עקרונות תל”י במגוון תכניות הלימודים והפעילויות של בית הספר. הצליחה, לאורך חליפות חייו של בית הספר, לשמור על אופיו היחודי כתל”י, לפתח אפיונים חדשים ולהרחיב מעגלים בקהילה. סוחפת אחריה ואיתה דורות של הורים, מורים ותלמידים, הגאים להשתייך לבית הספר ומזדהים עם התכנית.

בית הספר פרנקל מקיים עשייה החינוכית-ערכית מענינת ומרתקת הראויה לשמש מופת לאחרים.

החברים בועדת פרס גנגר:

זהבה שחר – יו”ר, ד”ר ארי אקרמן, ד”ר ברנדה בקון, ד”ר יוסי לנג, ד”ר ג’ו קולודנר.

הצטרפו
לרשימת התפוצה


השאירו פרטים והצטרפו לאלפי נשות ואנשי חינוך המקבלים מאיתנו מעת לעת חומרים מעניינים ומגוונים המותאמים לצרכיהם.

    גם אנחנו לא אוהבים ספאם! אנו מתחייבים שלא לעשות כל שימוש לרעה ו/או להעביר לצדדים שלישיים את כתובת הדואר האלקטרוני שלך.

    טופס זה מוגן באמצעות reCAPTCHA של גוגל.

    מדיניות הפרטיות, תנאי שירות